Shiatsu – Tuina – Tai

Το Shiatsu είναι θεραπευτική τεχνική χειρομάλαξης που προέρχεται απ’ την ιαπωνική χειροπρακτική μέθοδο ΑΝΜΑ, η οποία έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Το shiatsu είναι ιαπωνική λέξη και προέρχεται από τις συνδετικές λέξεις shi, που σημαίνει δάχτυλο, και atsu, που σημαίνει πίεση. Έτσι, το Σιάτσου είναι το κατεξοχήν μασάζ πίεσης με τα δάχτυλα.

Σημειολογικά αξίζει να αναφερθεί ότι η θεωρία του Shiatsu βασίζεται στο κινέζικο σύστημα “Πέντε φάσεις” (θεωρία των πέντε στοιχείων) όπου αντίστοιχα τα 5 δάχτυλα γίνονται ο δίαυλος του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο μέσω της αίσθησης των παλμών με σκοπό τη διάγνωση εσωτερικών δυσλειτουργιών.

Κλείστε τώρα ένα ραντεβού

Το shiatsu είναι στην ουσία ένα είδος βελονισμού χωρίς βελόνες, όπου με τις παλάμες, τα δάχτυλα (κυρίως τους αντίχειρες), τους αγκώνες ή και τα γόνατα γίνονται μαλάξεις και ασκούνται πιέσεις στα ενεργειακά κανάλια ή αλλιώς στους μεσημβρινούς του σώματος, δηλαδή την εσωτερική ενέργεια του σώματος. Ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε συνεδρίας πιέζονται σημεία αντίστοιχα με του βελονισμού.

Οι μαλάξεις και οι πιέσεις αυτές βοηθούν στην ενεργειακή εξισορρόπηση του σώματος, ξεμπλοκάροντας την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί κι έχει μείνει στάσιμη σε κάποια σημεία, ενώ σε άλλα δεν κινείται. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αποκαταστήσει την υγεία και να αποτρέψει μια πιθανή ασθένεια.

Ο άνθρωπος, ως αναπόσπαστο μέρος του περιβάλλοντος πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές, ώστε να υπάρχει η ισορροπία. Αν αυτή η προσαρμογή δεν γίνει, τότε προκαλείται δυσαρμονία και εκδηλώνεται ως ασθένεια. Έτσι η θεωρία του σιάτσου δεν συνδέεται μόνο με μια περιοχή του σώματος, αλλά με όλο το σώμα, συνδέεται με τον γενικότερο τρόπο ζωής του ατόμου, την ισορροπία της ενέργεια του και τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Το shiatsu είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε οσφυαλγίες – ισχιαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, πόνους μέσης, τενοντίτιδα, επικονδυλίτιδα, κολίτιδες, προβλήματα πέψης, αϋπνία, κόπωση, ιλίγγους, πονοκεφάλους και ημικρανίες, διαταραχές εμμήνου ρύσεως κ.ά. Φυσικά βελτιώνει τη διάθεση και φέρνει ευεξία.

Οι συνεδρίες γίνονται στο πάτωμα πάνω σε ειδικό στρώμα (futon) χωρίς χρήση ελαίων και σπανιότερα πάνω σε χαλί. Οι χειρομαλάξεις και οι πιέσεις του shiatsu πολλές φορές εφαρμόζονται πάνω απ’ τα ρούχα.

Απ’ την πρώτη κιόλας συνεδρία θα νιώσετε ευεξία, αναζωογόνηση και εσωτερική ισορροπία.

Tο Tuina μασάζ είναι η παλαιότερη μέθοδος μασάζ στην ιστορία της Κίνας, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη φροντίδα υγείας και τη θεραπεία ασθενειών.

Κλείστε τώρα ένα ραντεβού

Ο μασέρ χρησιμοποιεί τα χέρια, τους αγκώνες ή άλλα μέρη του σώματός του, με ιδιαίτερη τεχνική σε σημεία επιφάνειας του ανθρώπινου σώματος, έτσι ώστε να ρυθμίσει τις φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις του σώματος, για την επίτευξη της ανάκτησης και πρόληψης των ασθενειών. Το Tuina μασάζ ανήκει στην εξωτερική θεραπεία της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Το Tuina μασάζ είναι πολύ χρήσιμο για την ανακούφιση από την κούραση των μυών και την πνευματική ένταση που προκαλείται από την εντατική εργασία, βοηθά ανθρώπους κατά της αϋπνίας, την πρόληψη των κρυολογημάτων, κλπ.

Oι ρίζες αυτής της τεχνικής, η οποία διαδόθηκε στον δυτικό κόσμο από την Ταϋλάνδη, βρίσκονται στην εποχή του Βούδα όταν ένας μαθητής του γιατρός, γνωστός για τις πνευματικές του δυνάμεις, άρχισε να θεραπεύει ασθενείς με την τεχνική αυτή.
Από τότε, το Ταϋλανδέζικο μασάζ έγινε παράδοση και διδάσκεται από γενιά σε γενιά. Η πρακτική του στηρίζεται στη θεωρία ότι το σώμα αποτελείται από 72000 γραμμές ενεργείας (νάντις) στις οποίες εργάζεται ο θεραπευτής για να απελευθερώσει και να διαμοιράσει αρμονικά την ενέργεια του δέκτη.

Κλείστε τώρα ένα ραντεβού

Η τεχνική χρησιμοποιεί διατάσεις, τραβήγματα και λυγίσματα των μελών του σώματος, σε συνδυασμό με δακτυλοπιέσεις. Κάθε κίνηση που γίνεται, δεν είναι μηχανική αλλά γεμάτη αγάπη για τον άνθρωπο που τη δέχεται.

Όπως και στο shiatsu η κίνηση βγαίνει από το Χάρα, την κοιλιακή περιοχή.
Έτσι μέσα από το μασάζ γίνεται μία ολιστική θεραπεία.

Τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται μέσα από αυτή τη μέθοδο είναι:

  • μεγαλύτερη ευλυγισία του σώματος
  • θεραπεία μακροχρόνιων τραυματισμών και μυϊκών πόνων
  • καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και της ενέργειας
  • μείωση της έντασης και του στρες

Το Ταϋλανδέζικο μασάζ γίνεται στο δέκτη ενώ φοράει κάποιο άνετο ρούχο.
Έχει καταπληκτικά αποτελέσματα σε αθλητές, χορευτές, άτομα που γυμνάζονται συχνά, κάνουν yoga ή διαλογισμό.