Αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια, για την αντιμετώπιση παθήσεων. Τα έλαια προέρχονται από διάφορα μέρη φυτών. Αναμειγνύονται με άλλη ουσία (λάδι, λοσιόν ή αλκοόλ) και στη συνέχεια τοποθετούνται στο δέρμα, εισπνέονται ή ψεκάζονται στον αέρα. Μπορεί επίσης να γίνει μασάζ με τα έλαια στο δέρμα ή να χυθούν τα έλαια στο νερό της μπανιέρας.

‘Οσοι εξασκούν την αρωματοθεραπεία πιστεύουν ότι τα αρώματα των ελαίων διεγείρουν τα νεύρα στη μύτη. Τα συγκεκριμένα νεύρα στέλνουν κύματα στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη και το συναίσθημα. Με βάση τον τύπο του ελαίου, το αποτέλεσμα στο σώμα μπορεί να είναι χαλαρωτικό ή διεγερτικό. Τα αιθέρια έλαια θεωρείται ότι αλληλεπιδρούν με τις ορμόνες και τα ένζυμα και προκαλούν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τους παλμούς και άλλες σωματικές λειτουργίες. Άλλη θεωρία υποδεικνύει ότι το άρωμα ορισμένων ελαίων μπορεί ενδεχομένως να οδηγεί τον οργανισμό στην παραγωγή ουσιών που καταπολεμούν τον πόνο.

Κλείστε τώρα ένα ραντεβού

Πού χρησιμοποιείται

Η αρωματοθεραπεία μπορεί ενδεχομένως να προάγει τη χαλάρωση και βοηθά στην ανακούφιση του στρες. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως εγκαύματα, μολύνσεις, κατάθλιψη, αυπνία και υπέρταση. Ωστόσο μέχρι τώρα υπάρχουν περιορισμένες επιστημονικές ενδείξεις που να στηρίζουν ισχυρισμούς ότι η αρωματοθεραπεία προλαμβάνει αποτελεσματικά ή θεραπεύει νόσους.

Είναι ασφαλής;

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν η αρωματοθεραπεία μπορεί να είναι βοηθητική και ασφαλής για τη συγκεκριμένη σας πάθηση.

Μην καταπίνετε τα έλαια που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία. Πολλά από τα έλαια είναι δυνατά και μπορεί να είναι επικίνδυνα αν ληφθούν εσωτερικά.

Παιδιά μικρότερα των 5 ετών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την αρωματοθεραπεία, επειδή μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα στα έλαια. Επίσης δεν θα πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί τα έλαια κοντά στα μάτια ή το στόμα, επειδή μπορεί να συμβεί ερεθισμός του δέρματος και των μεμβρανών.

Άνθρωποι με ορισμένες χρόνιες νόσους ή παθήσεις δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την αρωματοθεραπεία χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν τον γιατρό.

Στις παθήσεις περιλαμβάνονται:

  • Παθήσεις των πνευμόνων, όπως άσθμα, αναπενυστικές αλλεργίες ή χρόνια πνευμονική νόσος. Τα έλαια μπορεί να προκαλ4σουν σπασμούς των αεραγωγών.
  • Δερματικές αλλεργίες. Ορισμένα έλαια μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν δερματικό ερεθισμό, ιδιαίτερα στις μεμβράνες των ματιών, της μύτης και του στόματος.
  • Εγκυμοσύνη. Οι έγκυες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την αρωματοθεραπεία. Ορισμένα έλαια μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας.

Πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό σας σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε εναλλακτική θεραπεία ή αν σκέφτεστε να συνδυάσετε μια εναλλακτική θεραπεία με τη συμβατική σας αγωγή. Μπορεί ενδεχομένως να μην είναι ασφαλές να αφήσετε την κλασική αγωγή σας και να βασιστείτε μόνο στην εναλλακτική θεραπεία.