ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΩΜΟΥ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
2 Νοεμβρίου 2023
Προβολή όλων

Θεραπεία παθήσεων χρόνιου πόνου του ώμου με βελονισμό, ωτοβελονισμό, ωτοθεραπεία.

Παθήσεις που προκαλούν πόνο στην περιοχή του Ώμου – Εισαγωγή

Ο πόνος στον ώμο αποτελεί ένα από τα συχνότερα και πλέον επώδυνα μυοσκελετικά προβλήματα του άνω άκρου. Ο πόνος συνοδεύεται συνήθως από δυσκαμψία, μείωση ή και απώλεια της λειτουργικότητας του άκρου. Χρόνιος είναι ο πόνος του ώμου που διαρκεί για διάστημα άνω των τριών μηνών.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να είναι έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μην αφήνει τον ασθενή να κοιμηθεί φυσιολογικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την σωματική και ψυχική του κατάσταση.

Ο χρόνιος και ο νυχτερινός πόνος τoυ ώμου είναι και η συχνότερη αιτία προσέλευσης των ασθενών για θεραπεία με τη μέθοδο του βελονισμού – ωτοβελονισμού, ωτοθεραπείας καθώς αυτές οι τεχνικές έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο.

Τα αποτελέσματα στην ανακούφιση είναι άμεσα ακόμα και σε περιπτώσεις που ο πόνος στον ώμο επιμένει παρόλες τις κλασικές θεραπευτικές προσεγγίσεις (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία κ.α.)

 

Επιδημιολογία του πόνου στον ώμο: Το 30% του γενικού πληθυσμού θα βρεθεί αντιμέτωπο με το πρόβλημα αυτό κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ στο 50% των ασθενών που πρωτοεμφανίζουν πόνο στον ώμο, ο πόνος επιμείνει για μια περίοδο άνω των 6 μηνών.

 

Ανατομία του ώμου.

Στην ωμική ζώνη ενώνεται το άνω άκρο με τον κορμό του ανθρώπινου σώματος και η περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλη ελευθερία κινήσεων.

Αποτελείται από ένα σύνολο αρθρώσεων που δίνει την δυνατότητα εκτέλεσης κινήσεων του άνω άκρου και οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο εύρος στο ανθρώπινο σώμα.

Ο ώμος ή ωμική ζώνη σχηματίζεται από τη συνένωση τριών οστών:

Βραχιόνιο, Κλείδα, Ωμοπλάτη και περιλαμβάνει τρεις αρθρώσεις :

 • Γληνοβραχιόνιο (βραχιονίο με ωμοπλάτη)
 • Κλειδοστερινική (κλείδα με στέρνο).
 • Ακρωμιοκλειδική (ωμοπλάτη με κλείδα)

Οι μύες του στροφικού πετάλου που επιτρέπουν και ελέγχουν τις στροφικές και άλλες κινήσεις του ώμου είναι:

 • ο υπακάνθιος
 • ο υπερακάνθιος,
 • ο ελάσσων στρογγύλος και
 • ο υποπλάτιος.

Οι μύες αυτοί εκφύονται από την ωμοπλάτη, καταλήγοντας στην κεφαλή του βραχιονίου.

Λόγω της πολυπλοκότητας των αρθρικών επιφανειών, της αυξημένης κινητικότητας και της μειωμένης σταθερότητας για να επιτευχθεί το μεγάλο εύρος, ο ώμος έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε ανατομικά προβλήματα και τραυματισμούς.

Τα προβλήματα αυτά μπορούν να προκαλέσουν πόνο, είτε οξύ και περιστασιακό, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις χρόνιο και έντονο ώστε να οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

 

Αίτια πόνου στον ώμο:

Τα αίτια του πόνου στον ώμο είναι πολυάριθμα και ποικίλα. Η διάγνωσή τους γίνεται κυρίως με την σωστή κλινική εξέταση και με την βοήθεια των απεικονιστικών μεθόδων. Η θεραπεία τους εξαρτάται από το γενεσιουργό αίτιο.

Τα κυριότερα αίτια χρόνιου πόνου στον ώμο είναι τα εξής:

 • Αρθρίτιδα
 • Ορογονοθυλακίτιδα (bursitis)
 • Σύνδρομο πρόσκρουσης (υπακρωμιακής,
 • εσωτερικής, υποκορακοειδούς)
 • Παθήσεις ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
 • Παγωμένος ώμος (πρωτοπαθής)
 • Δύσκαμπτος ώμος (δευτεροπαθής παγωμένος ώμος)
 • Τραυματισμοί, αθλητικές κακώσεις, κατάγματα
 • Σύνδρομο προστριβής
 • Τενοντίτιδα υπερακανθίου ή/και μακράς κεφαλής δικεφάλου βραχιονίου
 • Κάκωση επιχείλιου χόνδρου
 • Οστεοαρθρίτιδα γληνοβραχιόνιας ή ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
 • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
 • Οστεόλυση περιφερικού άκρου κλείδας (σπάνια) κ.α.

Κλινική εικόνα παθήσεων με χρόνιο πόνο του ώμου: Είναι συχνό να εμφανίζεται πόνος απροειδοποίητα, χωρίς τραυματισμό ή και χωρίς υπερβολική καταπόνηση του ώμου. Πολλές φορές είναι αποτέλεσμα χρόνιας καταπόνησης της άρθρωσης του ώμου και των περιαρθρικών δομών (τένοντες, μύες), από κακή στάση, άρση βάρους, επαγγελματικές επιβαρύνσεις ή αθλητικές ασχολίες κ.α.

Διαφορική Διάγνωση του πόνου στον ώμο: Η διάγνωση του πόνου στον ώμο είναι κυρίως κλινική, στηρίζεται στη λήψη ενός καλού ιστορικού και στην κλινική εξέταση.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως απλή ακτινογραφία, υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία θα επιβεβαιώσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν την αιτία και το μέγεθος της βλάβης.

 

Θεραπεία χρόνιου πόνου στον ώμο με Βελονισμό – Ωτοθεραπεία- Ωτοβελονισμό

Βελονισμός για την αντιμετώπιση του πόνου στην περιοχή του ώμου

σωματικός βελονισμός για την αντιμετώπιση trigger points του τραπεζοειδούς σε παθήσεις του ώμουΟ βελονισμός είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας που γίνεται με την τοποθέτηση πολύ λεπτών βελονών στο δέρμα. Πλέον με τη χρήση οδηγών (λεπτοί σωληνίσκοι κατάλληλου μεγέθους), η τοποθέτηση τους γίνεται ταχύτατα και ανώδυνα. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένες και μιας χρήσης.

Ο βελονισμός προκαλεί έκλυση εγκεφαλινών, ενδορφινών και σεροτονίνης από το νευρικό σύστημα.

Οι αναλγητικές αυτές ουσίες τους, μπορούν να σταματήσουν αποτελεσματικά τον πόνο στον ώμο, τόσο την ημέρα όσο και κατά τις νυκτερινές ώρες.

Επίσης παράγονται τοπικά λόγω της εισόδου της βελόνας και αντιφλεγμονώδης ουσίες όπου βοηθούν στην αποκατάσταση της ιστικής βλάβης.

Με το βελονισμό προκαλείται επίσης χαλάρωση του μυϊκού σπασμού τοπικά στον ώμο και λόγω της σεροτονίνης, βελτίωση της διάθεσης των ασθενών (δρα κατά του άγχους και της κατάθλιψης που προκαλεί ο χρόνιος πόνος.

Ωτοβελονισμός – Ωτοθεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου στον ώμο.

Η ωτοθεραπεία είναι μια διαγνωστική και θεραπευτική τεχνική, που αντιμετωπίζει παθήσεις όλου του οργανισμού μέσω της ενεργοποίησης κατάλληλων σημείων στην περιοχή του αυτιού.

Όταν η θεραπεία γίνεται με τη χρήση βελόνας τότε η μέθοδος ονομάζεται ωτοβελονισμός.

Γίνεται με την εφαρμογή κατάλληλων θεραπευτικών μέσων και τεχνικών που επιλέγονται ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες του θεραπευόμενου όπως με την επικόλληση ειδικών σποριδίων ή μαγνητών ή επιθεμάτων με μικροβελόνα.

Η μέθοδος της ωτοθεραπείας παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα καθώς είναι:

 • ανώδυνη,
 • μπορεί να γίνει και χωρίς βελόνες με τη χρήση φυσικών μέσων (ειδικά επιθέματα με μαγνήτες ή σπόρους Vaccaria),
 • οι ασθενείς μπορούν να πάρουν τη θεραπεία μαζί τους στο σπίτι, και
 • είναι καλυμμένοι θεραπευτικά εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο,

αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα κατά τα μεσοδιαστήματα της θεραπείας σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στον ώμο.

 

Διάρκεια θεραπείας για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στον ώμο – Αριθμός συνεδριών

Κατά την πρώτη θεραπεία καθώς απαιτείται η λήψη του ιστορικού, η κλινική εξέταση, η εκτίμηση των παρακλινικών εξετάσεων και η ανεύρεση των κατάλληλων σημείων στο σώμα και το αυτί, καλό είναι ο θεραπευόμενος να έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστεί χρόνος τουλάχιστον μιάμισης ώρας. Στις επόμενες συνεδρίες η διάρκεια θα  είναι  40-45 λεπτά της ώρας, για να έχουμε τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Σε χρόνιες καταστάσεις πόνου στην περιωχή του ώμου, θα χρειαστούν 12-15 συνεδρίες για να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Θα χρειαστεί επίσης θεραπεία συντήρησης, η οποία αποτελείται από 5-7 θεραπείας κατά το επόμενο έτος.

Τα μεσοδιαστήματα θεραπείας είναι συνήθως ανά 10 – 15 ημέρες, ανάλογα την χρονιότητα της κατάστασης για την οποία προσέρχεται ο κάθε θεραπευόμενος.

 

 

 

Θεραπεία χρόνιου πόνου στον ώμο – Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου του ώμου είναι άμεσα ακόμα και σε περιπτώσεις που ο πόνος επιμένει παρόλες τις κλασικές θεραπευτικές προσεγγίσεις (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία κ.α.)

Τα μόνιμα αποτελέσματα της θεραπείας με βελονισμό έχουν παρατηρηθεί σε ποσοστό 82-87% των ασθενών, ανάλογα βέβαια με το είδος και την χρονιότητα της πάθησης του ώμου.

θεωδορος Γκατζουνης φυσιατρος