ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Οστεοαρθρίτιδα και βελονισμός
2 Νοεμβρίου 2023
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΩΜΟΥ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
3 Νοεμβρίου 2023
Προβολή όλων
ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία θεραπευτική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται έως σήμερα και έχει προέλευση την Κίνα. Πρόκειται για μια μέθοδο που μπορεί να εφαρμοστεί στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και παθήσεων, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Άλλωστε η πρόοδος στους τομείς της νευροφυσιολογίας και της νευροενδοκρινολογίας, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να καθοριστεί ένα μοντέλο λειτουργίας των μηχανισμών του οργανισμού, ώστε να επιδράσει ο βελονισμός με σημαντικά οφέλη για το άτομο.

Ο βελονισμός βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ του γιν και του γιανγκ και στην ομαλή ροή της ενέργειας Τσι. Η ολοκληρωμένη θεραπευτική τεχνική του, εδράζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση λεπτών, αποστειρωμένων βελονών σε καθορισμένα σημεία του δέρματος που σχετίζονται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδας νευρώνων, τους «μεσημβρινούς». Η είσοδος της βελόνας προκαλεί πολλές αντιδράσεις, όπως παραγωγή ρεύματος μικρής έντασης που διεγείρει την κυτταρική μεμβράνη, προκαλώντας διέγερση των αισθητικών υποδοχέων και των νευρικών απολήξεων της περιοχής. Επιπλέον δημιουργεί ερέθισμα που μεταφέρεται στο νωτιαίο μυελό και από εκεί παράγεται μια αντίδραση που μπορεί να αφορά έκταση μεγαλύτερη από αυτή της περιοχής ερεθισμού.

Έχει πολλές χρήσεις σε επώδυνες παθήσεις, ψυχικά νοσήματα, διάφορες παθήσεις όπως π.χ. το τικ, αλλά και χρήσεις για αισθητικούς λόγους όπως η βοήθεια για απώλεια βάρους. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται σε ιατρό βελονιστή, να υπακούει στο εξατομικευμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης που του συστήνεται και να προσαρμόζει τον τρόπο ζωής του ώστε η θεραπεία βελονισμού να αποδώσει τα μέγιστα.

Βελονισμός και άγχος

Το άγχος συγκαταλέγεται στις πιο διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια ψυχική αλλά και σωματική αντίδραση σε μια απειλή ή στην προσπάθεια αντιμετώπισης απαιτητικών καταστάσεων. Το άγχος είναι μια καθημερινή κατάσταση που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι και μπορεί να λειτουργήσει παρακινητικά μέχρι το βαθμό που θεωρείται φυσιολογικό. Όταν όμως καθηλώνει τον άνθρωπο καθιστώντας τον ανήμπορο να προχωρήσει και να εξελιχθεί, τότε το άγχος γίνεται παθολογικό.

Βιολογικά συνδέεται με την υπερδιέργεση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και την έντονη νοραδρενεργική δραστηριότητα, ενώ στην Ψυχαναλυτική θεωρία θεωρείται αποτέλεσμα μεταλλαγής της λιμπιντικής ενέργειας. Κύριο ρόλο στην απάντηση του οργανισμού στο άγχος, διαδραματίζει η απελευθέρωση της κορτικοτροπίνης (CRF). Με την έκθεση του οργανισμού σε στρεσογόνες καταστάσεις απελευθερώνεται ο παράγοντας CRF από τα κυτταρικά σώματα των νευρώνων και μεταφέρεται στην πρόσθια υπόφυση του εγκεφάλου όπου προσδένεται με τους αντίστοιχους υποδοχείς, ξεκινώντας τη σύνθεση και την απελευθέρωση μιας σειράς ορμονών όπως η προοπιομελανοκορτίνη (POMC), η αδενοκορτικοτροπίνη (ACTH) και η β-ενδορφίνη.

Βελονισμός: Συμπτώματα του άγχους

Τα συμπτώματα του άγχους είναι θυμός, συναισθήματα απογοήτευσης και φόβου,  κούραση και κατάθλιψη, ενώ παρατηρούνται και φαινόμενα χαμηλής διάθεσης του ατόμου για συνεργασία, οξυθυμία και λεκτική ή σωματική βία απέναντι σε άλλα πρόσωπα. Ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει ένα έντονο φόβο αναπτύσσει ορισμένες αντιδράσεις από το αυτόνομο κεντρικό σύστημα όπως ταχυκαρδία, γρήγορη αναπνοή, ωχρότητα προσώπου, αναστολή πέψης, εφίδρωση και άλλα. Από την άλλη, τα άτομα που βιώνουν καθημερινή δυσφορία και παρατεταμένο άγχος αναπτύσσουν συμπτώματα ζάλης, αύξησης της πίεσης, ταχυκαρδίας, ανησυχίας, λιποθυμίας, στομαχικής δυσφορίας, τρόμου, σεξουαλικής δυσλειτουργίας κ.α .

Βελονισμός για την αντιμετώπιση του άγχους

Ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα σε πλήθος διαταραχών που προέρχονται από το άγχος, όπως οι διαταραχές ύπνου, οι κρίσεις πανικού, οι αγχώδεις διαταραχές, οι κεφαλαλγίες, οι φοβίες, το μετατραυματικό stress κ.α.

Ο ιατρός – βελονιστής κατόπιν εξέτασης και λήψης ιστορικού του ασθενούς προχωρά σε διάγνωση του προβλήματος και καθορίζει το θεραπευτικό μοντέλο που θα εφαρμόσει. Ο μηχανισμός δράσης του βελονισμού στο άγχος έχει να κάνει με τον αισθητικό ερεθισμό των νευρικών απολήξεων, εξομαλύνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και ανακουφίζοντας τον οργανισμό με φυσικό τρόπο, μειώνοντας ή μηδενίζοντας τη λήψη ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Για τη θεραπεία του άγχους οι βελόνες τοποθετούνται κατά μήκος του στέρνου, δεξιά και αριστερά πίσω στον αυχένα, ανάμεσα στα μάτια, στον καρπό και στα πόδια κάτω από τα γόνατα.Τα σημεία βελονισμού που ελέγχουν τον υποθάλαμο είναι:

  • τα παρασπονδυλικά σημεία της ουροδόχου κύστεως
  • τα σημεία των ακανθωδών αποφύσεων του κυβερνητικού αγγείου
  • σημεία της μέσης γραμμής, του αγγείου συλλήψεως
  • σημεία του πνευμονογαστρικού συστήματος
  • σημεία του προσωπικού νεύρου
  • σημεία του ιερού πλέγματος

Συνήθως πραγματοποιούνται περίπου 15 συνεδρίες, αλλά ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από την ένταση του προβλήματος, τα συμπτώματα και την αντίδραση που θα έχει ο ίδιος ο οργανισμός στον βελονισμό.

Βελονισμός: Εφαρμογή στην κατάθλιψη

Με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια σοβαρή και σύνθετη διαταραχή της ψυχικής διάθεσης. Είναι ένα σύμπτωμα όπου συχνά εμπεριέχει και την υποκειμενική εμπειρία της θλίψης. Συνοδεύεται από σημαντική μείωση του αισθήματος προσωπικής αξίας και από την επώδυνη συνείδηση της επιβράδυνσης των νοητικών, ψυχοκινητικών και οργανικών διαδικασιών. Μπορεί να έχει βάση, βιολογική ή κοινωνική και επειδή επιβαρύνει καταλυτικά τη ζωή των ασθενών επιβάλλεται η διάγνωση και αντιμετώπισή της.

Ο βελονισμός είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Μπορεί να εφαρμοστεί συμπληρωματικά με άλλες θεραπείες είτε μεμονωμένα, ως εναλλακτική θεραπεία. Ο βελονισμός αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την κατάθλιψη, αλλά και ξεχωριστά τα συμπτώματα που εμφανίζονται παράλληλα όπως χρόνιοι πόνοι, αϋπνία και κούραση. Ο βελονισμός απελευθερώνει ενδορφίνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα βοηθώντας έτσι στην απόκτηση ευφορίας, ευτυχίας και ενεργητικότητας.

Βελονισμός: Πλεονεκτήματα

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος απόλυτα φυσική, που μπορεί να εφαρμοστεί μόνη της ή συνδυαστικά με άλλες θεραπείες επιταχύνοντας και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους. Είναι μια τεχνική που προσφέρει ανακούφιση, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Εφαρμόζεται πάντοτε από ειδικους και παρέχει γρήγορα και μακροχρόνια αποτελέσματα. ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΤΣΟΣ  ΙΑΤΡΟΣ.ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ